eureca two.rs

EURECA TRAUMA

10.9.2018 -- Zlatko Fišer

Pracenje epidemioloskih podataka o zbrinjavanju traume u izvanbolnickim uslovima u R. Srbiji

Program EURECA TRAUMA je od nocas uspostavljen postavljanjem jedinstvene baze podataka i onljan upitnika na sajt eureca.rs.

Ovo ce omoguciti da svi istrazivaci na jedinstven nacin popunjavaju navedene upitnike i odmah podatke unose u jedinstvenu bazu podataka, te time omoguce pracenje unosa od strane UO p[rograma i Glavnog istrazivaca programa.

Program EURECA TRAUMA - predstavlja prvi organizovani pokusaj prospektivnog  prikupljanja epidemioloskih podataka o traumi koja se zbrinjava od strane Hitnih medicinskih pomoci u Republici Srbiji.

Program za sada obuhvata sredine koje su pristupile ovom programu, usvojile metodologiju unosa podataka predvidjenu protokolom studije te pribavile sve potrebne saglasnosti Ustanova i odgovarajucih Etickih odbora.

U ovom trenutku u Programu ucestvuje Ustanove koje pokrivaju oko 1.200.000 stanovnika te se moze reci da je to vrlo reprezentativan uzorak.

 

Program EURECA TRAUMA - podeljen je u tri faze.

1. faza programa traje tokom septembra i probna je te ce tokom nje biti odluceno o konacnom broju pitanja i obliku upitnika.

2. faza programa traje do 31.12 2018 tokom koje se u programu EURECA TRAUMA beleze sve povrede sa kojima se susrece HMP

3. faza programa pocinje od 1 januara 2019 i do tada ce Upravni Odbor Programa sa Naucnim Odborom utvrditi nacin daljeg prikupljanja podataka 

 

Ustanove koje zele da se ukljuce u navedeni program mogu se javiti Predsedniku UO programa Prim dr Korneliji Jaksic Horvat, radi dogovora.

Prikupljeni podaci iz EURECA programa redovno ce se obradjivati, sistematizovati i u vidu srucnih saopstenja - radova objavljivati u casopisu Journal Resuscitatio Balcanica

Pratite nas
EuReCa ONE
EuReCa TWO